Askeralama Yönetmeliğinde Yer Alan Uygulama Esasları
Tanımlar için 7179 sayılı Askeralma Kanunu'na bakınız
Lisans ve Önlisans Eğitimi Yapanların Erteleme İşlemleri
Askeralma Yönetmeliği - Madde 47
1- Lisans ve önlisans seviyesinde öğrenim görenlerin askerlikleri
- Mezun oluncaya veya (yatay geçiş dahil) ilişikleri kesilinceye kadar
- veya 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar, yoklamaları yapılmadan ertelenir.
2- Yatay geçiş yaparak okul değiştirenlerin (farklı programlara yatay geçiş yapanlar dahil) azami öğrencilik sürelerinin hesaplanmasında ilk kayıt yaptırdıkları programın/okulun kayıt tarihi esas alınır.
3- Çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin askerlikleri, bir programdan mezun olduklarında diğer ana dal programındaki öğrenciliğinin devam etmesi halinde devam eden ana dal programındaki öğrenciliğine göre ertelenir.
4- Aynı anda birden fazla öğretim kurumunda öğrenime devam edenlerin askerlikleri, öğrencilikleri bildirildiği sürece mezun oluncaya kadar ya da ilişikleri kesilinceye kadar lehlerine uygun olan okula göre ertelenir.
5- Öğrencilerin bitirdikleri okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptırmaları ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.
6- Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.
7- Ertelemesi sona erenler ile erteleme hakkı bulunmayanlar, yapılan muayeneleri neticesinde askerliğe elverişli olduklarının anlaşılarak ilk sınıflandırma kaynağına alınacaklardan sevke tabi tutulacakları tarihe kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.
8- Öğrenim kurumlarında öğrenim gören, kaydı silinen veya mezun olanların bilgileri elektronik ortamda Bakanlıkça alınarak askeralma kayıtlarına işlenir.
9- Askerlikle ilişiği olmayan yükümlülerin kayıtları askerlik durum belgesi aranmaksızın yapılır. Askerlikle ilişiği olanlar ise okul idarelerince askerlik şubelerine yönlendirilir. Kayıt tarihinde henüz askerlik çağına girmemiş olanlardan askerlik durum belgesi talep edilmez.
Yabancı Dil Hazırlık Programı Eğitimi Alanların Erteleme İşlemleri
Yabancı dil hazırlık programlarının normal eğitim süresi bir yıldır. Başarısızlık halinde bir yıl daha eğitim alınabilir. Yabancı dil hazırlık programlarının eğitim süresi iki yıldan fazla olamaz. Yabancı dil hazırlık programlarında geçirilen ilk bir yıllık süre, öğrencinin kayıtlı olduğu bölümdeki/programdaki azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu öğrencilerin askerlik erteleme işlemleri belirlenen azami süreler kadar ertelenebilir. İsteğe bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programında başarılı olamayan öğrenciler, takip eden akademik yıl kendi bölümlerine/programlarına devam edebilirler. Zorunlu yabancı dil hazırlık programını iki yıl içinde başarı ile tamamlayanların programdan ilişikleri kesilir.
Kayıtları Don,rulan, İzinli Sayılan veya Yükseköğretim Kurumundan Uzaklaştırma Cezası Alan Öğrencilerin Ertelemeleri
Askeralma Yönetmeliği - Madde 55
1- Kayıtları dondurulan, izinli sayılan veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ertelemeleri aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır:
a) Azami eğitim süreleri kadar ertelemeleri yapılan yükümlülerden ertelemeleri içerisinde, kayıtları dondurulduğundan, izinli sayıldıklarından veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası aldıklarından öğrenimlerini belirlenen azami süreler içerisinde bitiremeyenler veya bitiremeyecekleri anlaşılanlar hakkında ertelemelerinin uzatılması teklif edilenlerin; kayıtlarının dondurulduğu, izinli sayıldıkları veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırıldıkları süre kadar ertelemeleri uzatılabilir. (Bu durumdaki öğrencilerin azami öğrenim süresi sonunda erteleme uzatma talep edilir.)(Azami öğrenim süresinin bitimine en geç 1 ay kala)
b) Kaydı dondurulan, izinli sayılan veya yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu durumları, (durumun oluştuğu tarih/dönemde) öğrenim gördükleri kurum tarafından erteleme işlem makamına bildirilmez (erteleme iptali talep edilmez). Bildirilse bile, bu durumdakilerin ertelemeleri iptal edilmez. Ancak bunlardan, askerlik hizmetine sevklerini istediklerinden dolayı kaydının dondurulduğu, izinli sayıldığı bildirilerek ertelemelerinin iptali istenenlerin ertelemeleri iptal edilir.
Öğretim Kurumlarından Terk, İlişiği Kesilen veya Mezun Olanların Şahsen Askerlik Şubelerine Başvurmaları Üzerine Yapılacak Askerlik Ertelemeleri
Askeralma Yönetmeliği - Madde 48
1- Yükümlülerin istekleri halinde askerlikleri mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;
c) Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulundan mezun olanların iki yıl,
ç) Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl,
d) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanların askerlikleri bir yıl, süreyle ertelenir. (Doktora programından ilişik kesenler veya mezun olanlar için erteleme yapılmaz)
Bu erteleme süreleri; fakülte,yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu, dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumu mezunları için 32 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçemez.
2- Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna (üst programa) kayıt yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenir.
3- Çift ana dal programından mezun olanlardan erteleme talep edenlerin işlemleri işlem yaptırmak istedikleri program üzerinden yapılır.
Lisansüstü Eğitim Ertelemelerinde Uygulanacak Yaş Sınırı
Askeralma Yönetmeliği – Madde 52
Lisansüstü Eğitim Görenlerden
- Yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri azami olarak 32 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar,
- Doktora eğitimi, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimi yapanların askerlikleri 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar
- Mezun oluncaya veya (yatay geçiş dahil) ilişiği kesilinceye kadar, ertelenir.
Lisansüstü Eğitim Erteleme İşlemlerinde Uyulması Gereken Usul ve Esaslar
Askeralma Yönetmeliği - Madde 53
1- Ertelemesi yapılacak öğrencilerden;
a) Ertelemeye esas başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanların ve yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacakların, sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar geçen süre içinde kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez.
b) Ertelemeye esas başlangıç tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir. Bunlar hakkında yoklama kaçağı ve bakaya işlemi yapılmaz.
c) Yurt içinde lisansüstü eğitim yapacaklar için kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldığı tarihten önce olanların ertelemeleri yapılabilir.
2- Erteleme teklifleri, yükümlülerin sevke tabi oldukları sınıflandırma döneminden en az bir ay önce erteleme işlem makamında bulundurulur. Erteleme teklifleri, işlem makamınca incelenerek en geç iki ay içinde sonuçlandırılır.
Erteleme veya Erteleme İptal Talebi İşlemlerinin Bildirilmesi
Askeralma Yönetmeliği - Madde 53
1- Erteleme teklifleri, erteleme teklif makamları tarafından, yükümlünün erteleme bitim süresinden en az bir ay önce erteleme işlem makamına gönderilir.
2- Ertelemesi teklif edilen yükümlülerden daha önce herhangi bir nedenle ertelenmiş olduğu tespit edilenler hakkında yükümlünün erteleme süresi dikkate alınarak lehine olan erteleme işlemi yapılır.
3- Askerlikleri ertelenenler, erteleme müddetinin bitiminden önce ertelemesine sebep olan öğrenimlerini bıraktıklarında veya mezun olduklarında, erteleme iptal talepleri iki ay içinde bildirilir. Bu yükümlülerin ertelemeleri ASAL tarafından iptal edilir.
4- Ertelemesinin iptalini gerektiren durumun zamanında erteleme işlem makamına bildirilmemesi, teklif yapan makamların (Üniversitenin) ve hakkında erteleme teklifinde bulunulanların (öğrencilerin) sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
5- Ertelemeyi gerektiren durumun ortadan kalktığı ve bu durumun teklif makamınca iki ay içinde bildirilmediği tespit edilenlerin askerlik işlemleri, ertelemeye esas durumun ortadan kalktığı tarihteki durumları dikkate alınarak yürütülür.
Yüksek Lisans, Doktora, Tıpta Ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yapanların Erteleme İşlemleri
Askeralma Yönetmeliği - Madde 55
1- Yurt içinde veya yurt dışında yüksek lisans eğitimi yapanların askerlikleri 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere,
Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık, sanatta yeterlik, doktora eğitimi yapanların askerlikleri 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, aşağıda belirtilen süreler kadar ertelenebilir:
c) Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik eğitimi yapanların askerlikleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar ertelenebilir. (Lisans mezunu olan ve) Lisansüstü eğitime kayıt hakkı kazandığını belgeleyenlerin askerlikleri altı ay süre ile ertelenebilir.
ç) Yurt içi veya yurt dışında lisansüstü öğrenim için bilimsel hazırlık veya yabancı dil eğitimi alması ilgili üniversite yönetmeliğinde zorunlu olan yükümlülerin askerlikleri, tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen süreler kadar ertelenebilir. Tamamen yükümlünün kendi isteğine bağlı olarak yurt içinde veya yurt dışında yapılan özel dil eğitimlerinden dolayı erteleme yapılmaz.
d) Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (DUS) kazanan yükümlülerin askerlikleri, uzmanlık eğitimlerine başlayabilmeleri için altı ay; uzmanlık eğitimine başlayanların ise, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde ana dallara göre belirlenen azami uzmanlık eğitimi süreleri kadar ertelenebilir.
e) Uzmanlık eğitimini tamamlayanlardan; Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (YDUS) kazanan yükümlülerin askerlikleri, yan dal uzmanlık eğitimlerine başlayabilmeleri için altı ay, bu eğitime başlayanların ise Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinde yan dallara göre belirlenen azami yan dal uzmanlık süreleri kadar ertelenebilir.
2- Herhangi bir branştan lisansüstü eğitimini tamamlayarak mezun olanlardan, aynı veya daha aşağı seviyede ikinci kez lisansüstü eğitim yapanların ertelemeleri yapılmaz.
Erteleme şartlarını taşımadığı tespit edilenler
Askeralma Yönetmeliği - Madde 60
1- Erteleme şartlarını taşımadığı, bilgi veya belgeleri gerçeği yansıtmadığı halde askerliği ertelendiği tespit edilenlerin askerlik işlemleri, erteleme işlemi yapılmadan önceki durumları, erteleme şartlarını kaybettiği tespit edilenlerin ise erteleme şartlarını kaybettikleri tarihteki durumları dikkate alınarak yürütülür.
2- Müracaatına ait belgelerde sahtecilik veya resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle erteleme başvurusunda bulunduğu tespit edilenler hakkında Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Vatandaşlığa Sonradan Alınanlara Uygulanacak Erteleme ve Muafiyet İşlemleri
Askeralma Yönetmeliği - Madde 90
1- Soy bağı esasına göre sonradan alınanlar hariç Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar. Vatandaşlığa alındıkları yıla göre emsalleri henüz yoklama görmemiş olanlar veya yoklaması devam edenler kendi doğumlularıyla, emsallerinin yoklama dönemi sona ermiş olanlar vatandaşlığa alındıkları yıl askerlik çağına giren doğumlularla işleme tabi tutulur.
2- Soy bağı esasına göre sonradan alınanlar hariç Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl, doğum ay ve günleri dikkate alınmadan yirmi iki ve daha büyük yaşta olanlar askerlik yapmış sayılır. Bu yükümlülerin şahsen askerlik şubelerine müracaatları beklenilmeden muafiyet işlemleri yapılır.
3- 21 yaşında ve daha küçük doğumlu olanların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren yoklamaları yapılmadan iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.